Danmark Hurtigste Internet

Om Gigabit

Begyndelsen

Gigabit blev til i 2013 da vi ville gøre noget for at flere får adgang til hurtigt fiber. På det tidspunkt var det almindeligt at sælge langsomme ADSL lignende hastigheder på fiber og til høje priser. Vi fandt ud af at man kunne leje sig ind på det tidligere DONG fibernet i Nordsjælland. I januar 2014 kom de første fiberkunder online med 1000 Mbit/s hastighed.

Hvorfor 1000?

Internet på kobber er begrænset af kobberets kvalitet og afstanden til centralen. Nu teknologi betyder at man idag kan levere op til 100 Mbit/s på kobber, men kun hvis kunden er heldig at bo indenfor få hundrede meter af centralen. Man har opsat såkaldte fremskudte centraler, som er en minicentral placeret i et gadeskab. Alligevel er der mange der må kæmpe med langsomme hastigheder.

Fiber er derimod i praksis helt uden begrænsninger. Der kan leveres samme høje hastighed uanset afstand. Udstyret til at levere høje hastigheder er billigt og der er således ingen væsentlig forskel på prisen på 100 Mbit/s og 1000 Mbit/s udstyr. Der er ikke udstyr på markedet som er langsommere end 100 Mbit/s.

Vi fandt det absurd at de eksisterende aktører sælger hastigheder helt ned til 10 Mbit/s på fiber. Da man ikke kan få udstyr der er så langsomt, så leverer man en 100 Mbit/s forbindelse der er kunstigt begrænset til 10 Mbit/s.

Gigabit blev startet som et oprør imod dette misbrug af potentialet i fiber. Vores langsommeste hastighed var fra starten af 100 Mbit/s og vi var de første til at levere 1000 Mbit/s i et større område.

Hvordan 1000?

Vi var ikke de første til at leje sig ind på det tidligere DONG fibernet. Men alle lejede sig ind på det aktive udstyr som er drevet af TDC. Dette udstyr er begrænset til 100 Mbit/s. Samtidig er der en prismodel hvor udbyderen opkræves mere for høje hastigheder, selvom udgifterne naturligvis er nøjagtig de samme uanset hastighed (husk linjerne altid kører minimum 100 Mbit/s uanset hastighed).

Der viser sig en mulighed for i stedet at leje såkaldt "rå fiber". Her lejer man kun selve fiberen og udbyderen leverer selv det aktive udstyr i begge ender. Vi vælger at opbygge vores eget net baseret på rå fiber. Med dette bliver vi i stand til at bruge 1000 Mbit/s udstyr og vi slipper for at betale en hastighedsafhængig pris. Gigabit var først til at bruge rå fiber i det tidligere DONG fibernet.

Hvad med 10.000?

Vi er ikke længere de eneste der tilbyder 1000 Mbit/s, men vi står ikke stille. Derfor lancerede Gigabit i starten af 2016 verdens hurtigste fibernet med mulighed for op til 10.000 Mbit/s til private.

Udstyret til 10 Gbit/s er stadig dyrt og der er derfor en forholdsvis høj oprettelsespris. Prisen er dog ikke højere end hvad mange betaler for eksempelvis en gammer PC. Den månedelige afgift er lavere end det mange af vores konkurrenter tager for en hastighed der 10 eller 20 gange langsommere.

Vi forventer at der i 2018 bliver lanceret flere hjemme routere med 10 Gbit/s uplink og at udstyret i de kommende år vil falde drastisk i pris.

Hvad med kobber?

Fiber er vores DNA men desværre er det ikke alle der kan få fiber endnu. Vi gik ind i DSL markedet med kun en hastighed, nemlig den højeste hastighed som er mulig på dit kobber. Vi er også de første der aktivt markedsfører muligheden for at bruge to kobberforbindelser til at fordoble hastigheden.

Vi ønsker ikke at sælge langsomt internet. Alligevel er det lykkedes at lave en af de laveste priser i markedet, selvom man sammenligner med konkurrenternes tilbud på meget langsommere forbindelser.

Prisen?

Det blev sagt at der ikke var nogen efterspørgsel efter hurtige hastigheder. En konkurrent markedsførte eksempelvis en 500 Mbit/s fiber men havde kun få kunder. Der var bare det, at det kostede 999 kr/måned!

Vi ønsker at prisen skal sættes så at folk har råd til at købe produkterne. Vores første pris på 1000 Mbit/s var på linje med hvad andre tog for 50 Mbit/s og vores 100 Mbit/s var billigere end 10 Mbit/s hos andre. Pludselig var der efterspørgsel og nu ser vi at andre har travlt med at få udrullet de højere hastigheder.

Teknologi

Vi er en next generation internetudbyder. Vores mål er at levere det bedste og mest komplette internet. Vores routere er alle med nyeste Wifi 802.11AC, der følger fast IPv4 adresse med som standard og man får et /48 IPv6 prefix, det største som RIPE godkender.

Personerne

Gigabit blev startet af datalogerne Baldur Norddahl og Mads Bennedbæk samt iværksætteren Bjarni Norddahl.

Vi har været med til at bygge netværk lige siden kollegietiden, hvor vi var med til at etablere net mellem 7 kollegier. Vi er også aktiv deltager i samfundsdebatten når Internet og fiber er på dagsordenen. Passion for at udbrede bedre net er det som driver værket.

Hvor andre virksomheder måske er sat i verden for at tjene hurtige penge, så har vi en mere idealistisk målsætning om at få rykket lidt op i markedet. Vi mener at vi allerede har gjort en forskel og påvirket meget mere end blot det antal der udgør den aktuelle kundebase.